Blog i moć reči (II)

Stadosmo kod toga da blog kao pojam nije samo "onako diskusija", nego i moguće, recimo, vrlo efikasno organizovanje socijalnog protesta... normalno, kad se na vreme spazi ovakva pojava, onda ja heavy eksploatisana od strane političke (o)pozicije.

Blogovi daju mogućnost da se brzo raseje informacija o npr. planiranim demonstracijama, kao što je bio Dissenter's March ili Russian March.
Normalno, pošto su u pitanju oponenti zvaničnom Kremlju, sve je prošlo tanušno propraćeno od tradicionalnih medija, ali su blogovi itekako opet došli na svoje; bilo je i očevidaca, i foto-reportaža i svega i svačega kako samo možete zamisliti :). Normalno je da bloger može vrlo lako da ispadne "live broadcaster", ako se ukaže prilika.

Politički i socijalno uključeni blogeri su upotrebili svoje blogove naveliko kod izbora za Dumu. Bilo je reportaža iz izbornih mesta, brojanja posmatrača, foto-reportaža, čak je u St. Petersburgu napravljen i video o tome kako su ilegalno punjene glasačke kutije :).
Blogosfera je vrlo motivisan istraživač koja može naći bezmerne količine materijala o prirodi parlamentarnih izbora ma gde, a u Rusiji se to jako dobro videlo.

No, dođosmo i do toga kako su influenseri njazad napipali kako rade blog-influenseri... To je bilo samo pitanje vremena. Pavlovski, sa svojim FEP-om, je bio najbrži i još uvek vodi na propagandnom frontu. Čovek je lepo napravio brdo jedno blogova, obučio ljude šta da rade, i ubacio se u posao.
Tokom kampanje, ovi kao blogeri su vala baš besramno manipulisali medijima, koristeći tehnike koje u prošlosti čuvane samo za maksimiziranje uticaja. Normalno, sve je rađeno baš u masivnom obimu, kako već i treba... Ljudi su najmljeni da naprave desetine, pa i stotine blogova sa odgovarajućim, ciljanim sadržajem, makar imali i po tri posta. Ali - radilo je posao, ne?

A onda, godinu dana kasnije, SUP je  kupio LiveJournal....
Većina korisnika je počela da preduzima praktične korake da pređe na druge blog hostove, a cela priča je težila da istrebi LiveJournal community kao jedinstveni entitet za diskutovanje društvenih problema. Trenutno,  deluje da dolazi do prave dezintegracije ove blogosfere.

Ali  -oni se vraćaju - na drugim forumima, u drugim formama, preobučeni i presvučeni, ali to su ti isti blogeri svejedno.
Tu su.
Da li je to Polit.ru ili šta treće, svi su oni tu negde....

0 comments:

Post a Comment